Möt Baykal APHS 31300 – En värsting till kantpress

Möt Baykal APHS 31300  - En värsting till kantpress

När Oppunda under 2019 upplever en ökad efterfrågan påbörjas jakten på en ny kantpress. Bolaget vill effektivisera processen, uppnå högre kvalitet och samtidigt kunna genomföra mer avancerade bockningar med högre presskraft. Tillslut faller valet på Baykal APHS 31300. Häng med bakom kulisserna och lär känna denna högteknologiska värsting. 

Var först med de senaste nyheterna​

Genom att prenumera på vårt nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna från hela Oppundakoncernen.

För den som analyserar Oppundas senaste investeringar visar sig snart ett tydligt mönster. Nämligen att verksamheten alltid verkar välja det lilla extra. Oscar Samuelsson, VD för Oppunda Svets & Mekanik, menar att strategin innebär en större initial kostnad, men som gång efter gång har visat sig betala tillbaka i längden. Och här är Baykal APHS 31300 inte något undantag. Verkstaden gick upp i presskraft, från den initiala tanken om 220 ton, till 300 ton och valde samtidigt marknadens bästa styrsystem i universalformat. Förutom detta köptes det in en rad olika verktyg i olika dimensioner, som alla ska hålla för den ökade presskraften.

– Nu i efterhand visar det sig vara rätt val, då vi har använt den vid maximal prestanda vid många tillfällen. Många kunder vill dessutom ha en kort kant och då krävs ett mycket smalare dike. Och för det behövs mer kraft.

Ett annat krav var att kantpressen skulle effektivisera processen genom användning av en automatisk bombering.

– En kantpress har ett anhåll på baksidan, på den gamla var det 2 axlat, det går automatiskt endast fram och tillbaka. Behövde man en lite högre bockning så var vi tvungna att göra det manuellt. Med denna har vi 5 axlat så vi slipper det manuella.

 

När jag besöker verkstaden ser jag att maskinoperatör Kent Nyberg står vid en skärm och genomför en rad kommandon. Jag frågar Oscar om detta. Han menar att det i den nya maskinen finns ett digitalt 3d Import system, vilket innebär att de kan gå från en CAD-ritning på datorn direkt till maskinen. Vilket, tillägger Oscar, leder till kortare ställtider.

– De som kör våra kantpressar kan CAD och kan då öppna filen digitalt och simulera bockningen.

Jag förstår att detta är något som är väldigt uppskattat hos bolagets kunder.

– Det kan vara så att det är något som behöver justeras för att bockningen ska kunna genomföras, eller för att det ska kunna bli en enklare bockning. Ofta hör vi då av oss till kunden och frågar om det är möjligt att ändra skärningen lite.

Och eftersom Oppunda kan ta ansvar över hela produktionskedjan, kan de enkelt se till de olika delprocesserna hakar i varandra.

– Det är ju fördelen när vi skär själva, att vi tar hand om hela kedjan och kan leverera produktionseffektivt och flexibelt genom hela kedjan. 

Oscar ser även behov av att öka kapaciteten ytterligare.

– Just bockningen börjar bli en flaskhals för oss. Man brukar säga att en laser kan försörja fyra kantpressar. Framöver kanske vi kommer behöva köpa ytterligare en kantpress, men en något mindre.

Detta är något som inom kort kan bli en verklighet när fyllnadsgraden i verksamhetens senaste investering ökar. Oppunda har nämligen investerat i en automatisk laserskärare från Salvagni.