Den nya automatiska fiberlasern från Salvagnini

Den nya automatiska fiberlasern från Salvagnini  

Med den nya automatiska laserskärmaskinen tar Oppunda Svets & Mekanik ett stadigt kliv in i framtiden. Vi pratar med VD, Oscar Samuelsson om vad som ligger bakom denna tunga investering. Dessutom berättar Oscar om sin framtidsvision med verksamheten, där han vill kunna rita, skära, svetsa och bocka på under 24 timmar. Och att många av dessa processer dessutom ska kunna genomföras helt fossilfritt, med egenproducerad el.

Bakom den tunga investeringen ligger ett behov av kapacitetsökning och en stor möjlighet till effektivisering, samtidigt som Oppunda hoppas fylla en lucka på marknaden i att erbjuda av snabba leveranser av mindre serier av laserskurna delar. Och när vi pratar snabbhet så pratar vi snabbhet på riktigt. Vi pratar Formel 1 snabbt, vi pratar Zorro snabbt. Vi pratar om en man med en vision som många i branschen skulle se som galen, nämligen en vision om att kunna ta in ritning, skära, svetsa och bocka på under 24 timmar. När konkurrenter skryter om snabba leveranser på en vecka så tar Oscar upp sitt kikarsikte och riktar det rakt mot stjärnorna. Om han landar bland molnen eller når ända fram, ja, det får tiden utvisa. Men finns det ens något behov av denna snabbhet? Och hur ska verksamheten kunna nå dit? Och blir det inte också väldigt dyrt? Oscar svarar med ett exempel. 

– Om en industri står still pågrund av någon del som gått sönder, så kan de inte vänta, det kostar mycket pengar för varje timme som produktionen står still.

Kring kostnaden utvecklar Oscar ett resonemang med kundernas alternativkostnad.  

– Eftersom vi har kapacitet att tillverka små serier så är det klart att det blir lite dyrare per del än om vi jämför med en stor legoproduktion. Men här måste vi också tänka på alternativkostnaden. Om en industri står still en heldag så kostar det stora summor pengar. Om bolaget får betala lite extra för att kunna få den snabbt så är det något som absolut är värt det.

När det kommer till snabba leveranser så finns det flera aspekter att ta in i beräkningen, däribland kapacitet och flexibilitet. Redan 2018 investerades i mindre plasmaskärare från Koike. Under den senaste tiden har den haft full beläggning och genom den nya laserskärmaskinen så kommer flexibilitet kunna frigöras i plasmaskären igen. Förutom att laserskärmaskinen är betydligt snabbare så frigörs även många maskinoperatörstimmar.

– Eftersom laserskärmaskinen är helautomatisk, kan vi köra mindre legojobb och samtidigt få ner kostnaden, när vi går hem för dagen så går den av sig själv.

Det blir snart tydligt att den nya automatiska lasern dessutom har en rad olika tekniska lösningar som sammantaget gör processen mer effektiv. Lasern kan bland annat byta nozzle själv, samt lyfta och skära flera olika plåtar med olika tjocklek. 

– Om vi kör ett kvällspass kan vi ladda plåtar med olika egenskaper och så tar lasern hand om arbetet, vi behöver inte anpassa något mellan jobben utan den sköter det själv. 

För att undvika att skapa onödiga ledtider i förberedelserna till en skärning har Oppunda även valt att investera i en nätverkslicens, vilket verksamheten är först i Europa med. 

– Vi är först i Europa med att ha en nätverkslicens, vilket innebär att vi kan förbereda jobb från flera datorer samtidigt. Det kräver ju mer förberedelse om vi ska köra flera små serier, jämfört med att köra en stor, så med denna licens kommer vi kunna spara mycket tid. 

Fortsättningsvis är leveranser av råmaterial ofta en faktor som kan skapa långa ledtider i en produktion. 

– För att kunna korta ledtider krävs också att vi har så mycket material som möjligt hemma. Vi försöker ha både en bredd och djup i dimensioner och tjocklekar. Leversanstiden ska inte förlängas på grund av det. 

Något som alltid gått hand i hand för Oppunda är miljötänk och kostnadseffektivitet. Med denna investering så blir det tydligt att Oscar tänkt till.

– Det blir en mer fossilfri skärning. Den större delen av jobben kan genomföras med komprimerad luft som produceras på plats, med energi från våra egna solcellsanläggningar. Detta jämfört med alternativet att transportera gasen till verkstaden i gaspaket.

Var först med de senaste nyheterna​

Genom att prenumera på vårt nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna från hela Oppundakoncernen.

Tack vare att lasern är såpass avancerad kan den även nyttja spillbitar på ett effektivit sätt. 

– Lasern har en kamera som kan fota av plåten. Om vi exempelvis har en spillbit, kan lasern fota av biten och sedan använda biten för att skära nya bitar från.

Sammanfattningsvis kan Oppunda Svets & Mekanik genom denna investering skära mer effektivt, både för miljöns och sina kunders räkning.