Nya svetsar från Kemppi

Genomgång av nya svetsar från Kemppi

Ökad effektivitet med nya svetsar från Kemppi

Vi är med när 7 nya Kemppi FastMig X 450-svetsar installeras i den stora verkstaden i Katrineholm. Vi nördar ner oss i svetsteknikaliteter och får höra VD Oscar Samuelssons förhoppningar om den nya svetsparken. Dessutom delar han med sig av några djupt bevarade yrkeshemligheter kring Oppunda Svets & Mekaniks framgångar. 

I den stora svets- och mekanikverkstaden i Katrineholm råder en familjär och upprymd stämning. De nya svetsarna från Kemppi har installerats och ett dussin svetsare samlas kring Håkan från Kemppi, som med stora gester går igenom olika inställningar och funktioner. För någon som Gunnar, som arbetat inom bolaget sedan starten och redan hunnit inkassera en guldklocka för 25 års tjänst, måste detta vara som julafton. Eller i alla fall så nära julafton vi kan komma för en svetsare med den erfarenheten. Stålbitar plockas fram och hamnar på det massiva stålbordet. Vi följer noga skeendet och snart är det igång. Den blåa svetslågan träffar stålet och nu är det inte enbart julafton, det är nyårsafton också. I alla fall för oss som inte tillvardags får bevittna det magiska skådespel som uppstår i kontakten mellan stål och svetslåga.

Var först med de senaste nyheterna​

Genom att prenumera på vårt nyhetsbrev så får du de senaste nyheterna från hela Oppundakoncernen.

Jag får förklarat för mig att det speciella med svetsarna är en pulsfunktion som gör att de kan svetsa med lägre värmetillförsel och minskad deformation, vilket i slutändan innebär mindre efterbearbetning. Jag förstår snart att svetsens prestanda skapas i samspelet mellan dess hårdvara och dess mjukvara. Själva hårdvaran har en strömkälla på 450A vid 60% intermittens och är utrustad med ett extra slitstarkt matarverk, vilket är det som trådelektroden matas från. 

Användning av Kemppi svetsar

Svetsarna kommer levererade med ett premium mjukvarupaket innehållande tre WISE-mjukvaruprocesser. Den mjukvara som körs är en Premium WORK PACK som för att öka svetshastigheten och ge en bättre kontroll av smältbladet, även är uppgraderad med specialsvetsprocesserna WiseFusion, WiseRoot+ och WisePenetration. Oscar beskriver att detta rent konkret kommer ge högre svetshastighet, möjlighet att svetsa smalare och djupare fogar, samt överlag en mer enhetlig svetskvalitet. Dessutom leder en minskad sträckenergi till färre deformationer och bättre mekaniska egenskaper för svetsen. Fortsättningsvis menar han att dessa svetsar kommer leda till att verksamheten både kan få ett mer kvalitativt slutresultat, samtidigt som de kan bli mer kosntnadseffektiva genom att svetsprocessen effektiviseras. De kan helt enkelt svetsa snabbare.

Jag frågar Oscar om varför de har har valt just Kemppi. Han menar att de historiskt sett haft mycket goda resultat med dessa och att verksamheten vinner stora fördelar av att ha många svetsar från samma fabrikör.

– Om någon går sönder är det enklare att hitta reservdelar och det behövs inte heller lika mycket justering beroende på vilken svetsare som använder den. 

Det knyter även an till en av de anledningar som Oscar lyfter fram som avgörande för Oppunda Svets & Mekaniks långa och ihållande framgång. 

– Vi har många bra svetsare med bred kompetens, sen har vi har också mycket yta och mycket utrustning per person, vilket gör att vi kan arbeta mer flexibelt.

Oscar är även noga med att poängtera att det även finns områden där mer spetskompetens behövs. Ett exempel är arbete med den nyinköpta kantpressen från Baykal. 

– Där krävs det att du har vissa kunskaper. Du har en klar fördel om du kan använda dig av CAD-program eftersom du då kan testa lösningen digitalt innan du gör den fysiskt med maskinen.